Informacje - Kulinaria

Jak przygotować profesjonalną kawę w domowych warunkach?

Specjaliści mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.

Na smak kawy szczególny wpływ ma sposób jej zbierania. Obecnie robi się to za pomocą dwóch metod, tzw. na sucho i na mokro. Pierwsze rozwiązanie polega na oddzieleniu miąższu od ziaren po 4 tygodniach suszenia. W drugim przypadku miąższ zostaje oddzielony od ziaren na krótko po ich zebraniu, dzięki czemu kawa zachowuje właściwości smakowe. Jednak zabarwienie, aromat i moc finalnego napoju zostają wydobyte i podkreślone dzięki procesowi palenia kawy. Jeśli zostanie on właściwie przeprowadzony, pozwala wydobyć z ziaren to, co najlepsze.
Kawę przygotowuje się dziś dwoma sposobami – wywar i perkolacja. Pierwszy polega na poddaniu działaniu wrzącej wody odpowiednio zmielonych ziaren (kawa po turecku), drugi zaś na przepuszczeniu przez zmielone ziarna kawy strumienia gorącej wody (900 C). To właśnie ten sposób pozwala otrzymać prawdziwe espresso.
Wybierając składniki do przygotowania espresso, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii dotyczących ziaren. Oprócz procesu palenia ważne jest też ich miejsce pochodzenia i rodzaj. Wśród wielu gatunków kaw najpopularniejsze są – nadająca smak i zapach Arabika o niewielkiej zawartości kofeiny oraz równie wyrazista, jednak nieco bardziej gorzka Robusta. Ta pierwsza nadaje małej czarnej lekko kwaskowaty posmak, niwelując nutę goryczy.

Wybór sprzętu
W domowych warunkach espresso można przyrządzić na kilka sposobów. - Najprostszym jest wykorzystanie zaparzacza, zwanego również Kafeterią, Kawiarką lub Mokką - mówi Joann Szpak z firmy Segafredo Zanetti - Jest to niewielkie aluminiowe urządzenie umożliwiające parzenie mocnego naparu. Stosując zaparzacz, nie uzyskamy jednak charakterystycznej dla włoskiego espresso cremy, czyli pianki o charakterystycznym, orzechowym kolorze. Rekompensuje to jednak cena kafetiery, która waha się w przedziale od 18 do 60 zł. Zaletą zaparzania kawy w kafetierze jest też możliwość dodania przypraw np. cynamon, kardamon, które urozmaicą aromat napoju. Taki sposób jego parzenia jest też bardzo popularny we Włoskich domach. Jeżeli jednak zależy nam na cremie, możemy zaopatrzyć się w domowy ekspres z kolbą. Urządzenia te są droższe od zaparzaczy. Ich ceny zaczynają się od 300 zł, jednak dzięki odpowiedniemu ciśnieniu, które wytwarzane jest przez urządzenie, otrzymujemy aromatyczny napar z lekką pianką, charakterystyczną dla prawdziwego włoskiego espresso. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ekspresu automatycznego, który zmieli kawę i zaparzy ja pod odpowiednim ciśnieniem, jednak koszt takiego urządzenia to minimum 1000 zł.

… gdy zbierze się miarka
Korzystając z urządzenia, jakim jest ekspres, pamiętajmy o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim używajmy wody mineralnej, gdyż zawartość kamienia w wodzie z kranu może utrudnić prawidłowe funkcjonowanie maszyny i mieć wpływ na jakość kawy. Na każdą filiżankę kawy zaparzaną w ekspresie potrzebne jest od 7 do 8 gramów kawy. Po każdorazowym wsypaniu do kolby zmielonej kawy należy uderzyć nią delikatnie w stół lub w wewnętrzną część dłoni w celu równomiernego rozprowadzenia proszku kawowego, a następnie przycisnąć tamperem . Czas ekstrakcji (parzenia) ma ogromny wpływ na smak napoju powinien on wynosić 25 sekund. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko należy ją mocniej ucisnąć lub drobniej zmielić. Gdy wypływa zbyt wolno może oznaczać to, że jest za drobno zmielona. Nie zapominajmy też, że po każdorazowym przyrządzeniu kawy należy usunąć jej pozostałości z kolby.

Mleczna pianka
Trudno wyobrazić sobie aromatyczne cappuccino czy delikatne latte bez puszystej mlecznej pianki. Przygotowując napoje kawowe musimy właściwie spienić mleko. Jeżeli nie posiadamy automatycznego ekspresu z dyszą, możemy użyć do tego celu spieniacza, zwanego też minimikserem (od 15 zł) lub specjalnego dzbanka z pokrywką, w której zamontowany jest spieniacz . Aby spienić mleko tą metoda powinniśmy podgrzać je do 600 C. Jeżeli wykorzystujemy do tej czynności ekspres automatyczny – mleko musi być zimne. Po schłodzeniu wlewamy je do metalowego dzbanuszka i zanurzamy w nim dyszę, która pozwoli uzyskać pożądany efekt. Aby otrzymać idealną piankę mleko powinno mieć co najmniej 3% tłuszczu.

Największą zaletą przygotowywania kawy w domu jest to, że każdy z przepisów możemy urozmaicić według własnego uznania. Możemy do tego użyć rozmaitych przypraw, aromatów czy naturalnych składników, takich jak czekolada czy suszone owoce. Po wszystkim zostaje nam tylko rozkoszować się ulubionym napojem. W okresie letnim popularne jest przygotowanie orzeźwiającej kawy na zimno. Wystarczy espresso zmieszać z lodem i mlekiem i ozdobić je bita śmietaną lub dodać lody w naszym ulubionym smaku.

    Data: 2012-04-23
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Zalety i wady współpracy z biurem rachunkowym
Dobrze prowadzona księgowość to bez wątpienia jeden z najważniejszych aspektów umożliwiających sprawne funkcjonowanie firmy. Część przedsiębiorców zatrudnia w tym celu księgową (lub nawet cały zespół księgowych), część decyduje się samodzielnie zajmować się finansami firmy – dotyczy to przede wszystkim właścicieli jednoosobowych i małych działalności gospodarczych. Niektórzy korzystają natomiast z usług biura rachunkowego, delegując w ten sposób część obowiązków na zewnętrzną firmę. Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania? więcej »
Nike – buty nie tylko dla aktywnych fizycznie
Buty Nike, które jeszcze do niedawna kojarzone były jedynie z podstawowym wyposażeniem każdego koszykarza, świecą coraz większe triumfy wśród osób, które niekoniecznie mają coś wspólnego ze sportem. Sięgnęli po nie sławni projektanci, chcąc dodać swoim stylizacjom nowatorskiego charakteru. Później zaczęli je nosić znani artyści, aż w końcu stały się ulubionym rodzajem obuwia większości kobiet i mężczyzn na całym świecie. więcej »
Pościel bawełniana - czyli o trwałości i nowoczesności
Pościel bawełniana czyli bawełna bawełnie nie równa. Mało kto nie spotkał się z tym produktem, stał się on tradycją w naszych domach, przede wszystkim dzięki swojej wytrzymałości, co pozwala na to aby zaoszczędzić pieniądze i nie wydawać ich co chwilę na nowe komplety pościeli. więcej »

Polecamy produkty