Informacje - Kulinaria

Kuchnia włoska w Polsce - co o niej wiemy?

Kuchnia włoska jest nam znana od wielu lat, jednak czy naprawdę wiemy o niej tyle, ile myślimy, że wiemy? Prawdziwy Włoch raczej pokręciłby nosem, gdyby dowiedział się, w jaki sposób większość z nas przygotowuje pizzę lub makaron.

Zapominamy także o wielu innych kwestiach związanych z potrawami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Przede wszystkim, najczęściej wykorzystujemy własne przepisy kulinarne, opracowywane przez polskich kucharzy albo uzyskane przez przypadkowe osoby drogą eksperymentów. A Włosi najbardziej cenią sobie tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

W Polsce możemy znaleźć przepisy na pizzę każdego typu. Pojawia się ta na cienkim, średnim i grubym cieście, robiona przy użyciu drożdży lub proszku do pieczenia, chrupiąca i puszysta lub miękka po bokach i zwarta wewnątrz. A jaka powinna być prawdziwa, włoska pizza? Jej ciasto musi być drożdżowe, cienkie i smarowane tradycyjnym sosem pomidorowym, koniecznie posypany parmezanem. Nie wolno też stosować niczego „na pizzę”. Prawdziwa kuchnia włoska nakazuje, aby pizza była smakiem samym w sobie, bez dodatku sosów na wierzch, a tym bardziej, bez ketchupu. Jeśli chodzi o makaron, to konieczne jest, żeby był on twardszy, niż ten spotykany w Polsce. Kuchnia Italii dopuszcza wyłącznie spaghetti z makaronu al dente.

Poza tym, dla typowego Włocha bardzo ważne są dobre kawiarnie, a w nich prawdziwe, mocne espresso (to już rzecz wiadoma na całym świecie: włoskie espresso jest najlepsze!). Co ciekawe, Włosi są też zaskoczeni naszymi zwyczajami związanymi z piciem cappuccino. Pije się je max. do godziny 11:00, a nigdy później. Ewentualnie, można wypić je na podwieczorek do kruchego ciastka, ale zdecydowanie lepiej jest sięgać po nie, nie później, niż przy drugim, słodkim śniadaniu. Także polskie przepisy na tiramisu nie oddają esencji tego deseru. Ponadto, Polacy często używają oleju zamiast oliwy z oliwek, czego Włosi nie mogliby zrozumieć tak, jak i tego, że nasi kucharze niejednokrotnie zastępują parmezan jakimkolwiek innym serem. Jednym słowem: kuchnia włoska jest po prostu niepowtarzalna.

---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2012-04-12



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Czy warto skorzystać z cateringu na święta Bożego Narodzenia?
Listy zakupów, stanie w kolejkach w supermarketach, godziny spędzone na gotowaniu i pieczeniu smakołyków – tak w skrócie opisują świąteczne przygotowania wszyscy wyprawiający wigilijną kolację. Praca oraz inne zobowiązania powodują, że na przyrządzanie ulubionych potraw jest coraz mniej czasu. Zwłaszcza, gdy dochodzi do tego sprzątanie, ubieranie choinki i dekorowanie. Nie dziwi więc, że w ostatnich latach sporym zainteresowaniem cieszy się zamawianie cateringu. więcej »
Personalizowana mata wejściowa – wyraź swój indywidualizm
Prawdziwą sztuką w biznesie jest umiejętność odróżnienia się w morzu konkurencji. Przeciętność to za mało, by przyciągnąć klientów i osiągnąć sukces. Dziś należy dobrze zastanowić się, w jaki sposób podkreślić wyjątkowość swojej działalności, a to z kolei wcale nie okazuje się być trudne do osiągnięcia. Uwagę klienta można przykuć już przy wejściu do budynku firmy, a dobre pierwsze wrażenie bardzo zapada w pamięć i wpływa na pozytywne postrzeganie firmy. Jednym ze sposobów na jego osiągnięcie jest mata wejściowa – można witać odwiedzających siedzibę przedsiębiorstwa wycieraczką spersonalizowaną z logo. Pochłanianie zabrudzeń i elegancki gadżet marketingowy w jednym to niebanalne połączenie. więcej »
Cichy oczyszczacz powietrza do walki ze smogiem
Smog stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia, dlatego warto zaopatrzyć się w urządzenie, które pozwoli się przed nim obronić. Dobry oczyszczacz powietrza jest w stanie wyeliminować niemal wszystkie zanieczyszczenia, nie wpływając negatywnie na komfort domowników i nie wydając przy tym uciążliwych dźwięków. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Hapi Hapi | ACT-Natural | Opycha.pl | Czarna na zakręcie | Mostek w kuchni |