Informacje - Kulinaria

Kuchnia włoska w Polsce - co o niej wiemy?

Kuchnia włoska jest nam znana od wielu lat, jednak czy naprawdę wiemy o niej tyle, ile myślimy, że wiemy? Prawdziwy Włoch raczej pokręciłby nosem, gdyby dowiedział się, w jaki sposób większość z nas przygotowuje pizzę lub makaron.

Zapominamy także o wielu innych kwestiach związanych z potrawami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Przede wszystkim, najczęściej wykorzystujemy własne przepisy kulinarne, opracowywane przez polskich kucharzy albo uzyskane przez przypadkowe osoby drogą eksperymentów. A Włosi najbardziej cenią sobie tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

W Polsce możemy znaleźć przepisy na pizzę każdego typu. Pojawia się ta na cienkim, średnim i grubym cieście, robiona przy użyciu drożdży lub proszku do pieczenia, chrupiąca i puszysta lub miękka po bokach i zwarta wewnątrz. A jaka powinna być prawdziwa, włoska pizza? Jej ciasto musi być drożdżowe, cienkie i smarowane tradycyjnym sosem pomidorowym, koniecznie posypany parmezanem. Nie wolno też stosować niczego „na pizzę”. Prawdziwa kuchnia włoska nakazuje, aby pizza była smakiem samym w sobie, bez dodatku sosów na wierzch, a tym bardziej, bez ketchupu. Jeśli chodzi o makaron, to konieczne jest, żeby był on twardszy, niż ten spotykany w Polsce. Kuchnia Italii dopuszcza wyłącznie spaghetti z makaronu al dente.

Poza tym, dla typowego Włocha bardzo ważne są dobre kawiarnie, a w nich prawdziwe, mocne espresso (to już rzecz wiadoma na całym świecie: włoskie espresso jest najlepsze!). Co ciekawe, Włosi są też zaskoczeni naszymi zwyczajami związanymi z piciem cappuccino. Pije się je max. do godziny 11:00, a nigdy później. Ewentualnie, można wypić je na podwieczorek do kruchego ciastka, ale zdecydowanie lepiej jest sięgać po nie, nie później, niż przy drugim, słodkim śniadaniu. Także polskie przepisy na tiramisu nie oddają esencji tego deseru. Ponadto, Polacy często używają oleju zamiast oliwy z oliwek, czego Włosi nie mogliby zrozumieć tak, jak i tego, że nasi kucharze niejednokrotnie zastępują parmezan jakimkolwiek innym serem. Jednym słowem: kuchnia włoska jest po prostu niepowtarzalna.

---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2012-04-12



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Planowanie wesela - jak obniżyć koszty?
Przygniata cię myśl o ślubnych wydatkach? W takim razie poznaj sposoby, dzięki którym obniżysz wspomniane koszty. więcej »
Odwyk alkoholowy – jak radzić sobie z chorobą?
Problem związany z uzależnieniem od alkoholu stanowi bardzo trudną kwestię zarówno w ujęciu indywidualnym, jak i społecznym. Osoby borykające się z alkoholizmem bardzo często są odrzucone przez otoczenie, a nawet rodzinę. Nierzadko zdarza się również tak, że pomimo wsparcia najbliższych dany człowiek nie jest w stanie poradzić sobie z narastającymi trudnościami. W jaki sposób zaoferować profesjonalną pomoc? Na czym polega terapia alkoholowa? Gdzie się zgłosić? więcej »
Szczoteczka soniczna czy elektryczna - która lepsza?
Szczoteczka do zębów to podstawowe narzędzie, niezbędne do prawidłowej higieny jamy ustnej. Na rynku dostępne są różne rodzaje szczoteczek, począwszy od manualnych, a na sonicznych skończywszy. Zasadniczą różnicą jest prędkość obrotów – nietrudno zauważyć, że największe obroty posiada szczoteczka soniczna. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Opycha.pl | MiniMili.pl | Medycyna estetyczna | Kosą po patelni | Old Timers Garage |