Informacje - Kulinaria

Kuchnia włoska w Polsce - co o niej wiemy?

Kuchnia włoska jest nam znana od wielu lat, jednak czy naprawdę wiemy o niej tyle, ile myślimy, że wiemy? Prawdziwy Włoch raczej pokręciłby nosem, gdyby dowiedział się, w jaki sposób większość z nas przygotowuje pizzę lub makaron.

Zapominamy także o wielu innych kwestiach związanych z potrawami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Przede wszystkim, najczęściej wykorzystujemy własne przepisy kulinarne, opracowywane przez polskich kucharzy albo uzyskane przez przypadkowe osoby drogą eksperymentów. A Włosi najbardziej cenią sobie tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

W Polsce możemy znaleźć przepisy na pizzę każdego typu. Pojawia się ta na cienkim, średnim i grubym cieście, robiona przy użyciu drożdży lub proszku do pieczenia, chrupiąca i puszysta lub miękka po bokach i zwarta wewnątrz. A jaka powinna być prawdziwa, włoska pizza? Jej ciasto musi być drożdżowe, cienkie i smarowane tradycyjnym sosem pomidorowym, koniecznie posypany parmezanem. Nie wolno też stosować niczego „na pizzę”. Prawdziwa kuchnia włoska nakazuje, aby pizza była smakiem samym w sobie, bez dodatku sosów na wierzch, a tym bardziej, bez ketchupu. Jeśli chodzi o makaron, to konieczne jest, żeby był on twardszy, niż ten spotykany w Polsce. Kuchnia Italii dopuszcza wyłącznie spaghetti z makaronu al dente.

Poza tym, dla typowego Włocha bardzo ważne są dobre kawiarnie, a w nich prawdziwe, mocne espresso (to już rzecz wiadoma na całym świecie: włoskie espresso jest najlepsze!). Co ciekawe, Włosi są też zaskoczeni naszymi zwyczajami związanymi z piciem cappuccino. Pije się je max. do godziny 11:00, a nigdy później. Ewentualnie, można wypić je na podwieczorek do kruchego ciastka, ale zdecydowanie lepiej jest sięgać po nie, nie później, niż przy drugim, słodkim śniadaniu. Także polskie przepisy na tiramisu nie oddają esencji tego deseru. Ponadto, Polacy często używają oleju zamiast oliwy z oliwek, czego Włosi nie mogliby zrozumieć tak, jak i tego, że nasi kucharze niejednokrotnie zastępują parmezan jakimkolwiek innym serem. Jednym słowem: kuchnia włoska jest po prostu niepowtarzalna.

---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2012-04-12



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Rola najbliższego otoczenia w rozwoju dziecka
Najbliższe otoczenie ma ogromny wpływ na uczenie się i rozwój dzieci. Dobrze zaprojektowane przestrzenie pozwalają dzieciom odkrywać świat, dają poczucie kontroli i pewność siebie w kontaktach z innymi. Dlatego to, jak urządzona jest sypialnia naszych dzieci, jest dla nich niezwykle ważne. Na co zwracać uwagę przy aranżowaniu dziecięcego pokoju? Podpowiadamy. więcej »
Procedura ubiegania się o pożyczkę online
Wniosek o pożyczkę online składa się na stronie internetowej pożyczkodawcy. Pierwszy krok to wybór kwoty i terminu spłaty oraz wysokości raty. Następnie należy wykonać przelew weryfikacyjny potwierdzający dane i poczekać na decyzję pożyczkodawcy. więcej »
Tipsy – rodzaje i zastosowanie
Naturalne paznokcie prezentują się niezwykle okazale, jeśli dbamy o nie regularnie, ale czasami żyjemy w zbyt szybkim tempie, aby mieć na to czas. Dla zabieganych i niecierpliwych idealnym rozwiązaniem są tipsy. Spośród wielu ich rodzajów każda z nas znajdzie coś dla siebie – oto zestawienie sztucznych paznokci. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: DueCappucci | Sportera Fitness | Kolorowa Ryba | ACT-Natural | Opycha.pl |