Informacje - Kulinaria

Nadziewane pomidory

Pomidory w naturze rosną w Ameryce Południowej, gdzie uprawiane były już osiem tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki sprowadzono je do Europy. Nazwano je wówczas jabłkami złota.

Pomidory początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Jeszcze w XVII wieku francuski ogrodnik Oliver de Serre twierdził, że są one niejadalne. Powszechna też była opinia, że od ich zapachu dostaje się mdłości. W XIX wieku pomidory odgrywały już duże znaczenie spożywcze. W Polsce najpopularniejszy jest pomidor zwyczajny. Zawiera on m.in. witaminę C, E, B, PP, K, karoten, kwas jabłkowy i cytrynowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz kobalt.

Pomidory nadziewane serem
Składniki:
- 8 pomidorów
- 50 g masła
- ¾ szklanki ostrego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- pieprz i sok cytrynowy do smaku

Przygotowanie
1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
2. Ser i masło zetrzeć. Dodać śmietanę, sok cytrynowy, pieprz. Wszystko ubić.
3. Ubitą masą napełnić pomidory.
4. Pomidory przykryć wcześniej odkrojonym czubkiem.
5. Przybrać gałązkami pietruszki, koprem lub oprószyć żółtym serem.

Pomidory nadziewane bakłażanami
Składniki:
- 8 pomidorów
- 4 bakłażany
- 2 cebule
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka tartej bułki
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
2. Bakłażany umyć, obciąć korzonki i zalać wrzątkiem. Następnie pokroić, podsmażyć i później drobno posiekać.
3. Cebule posiekać, podsmażyć, dodać do farszu.
4. Do nadzienia dodać roztarty czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.
5. Pomidory napełnić masą, posypać tartą bułką, pokropić olejem i zapiec w piecyku.
6. Podawać na gorąco lub zimno.

Życzę smacznego
Alina Semkowska - magazyn dla kobiet

---
Odchudzanie - diety, porady żywieniowe, przepisy - http://agb.waw.pl/odchudzanie/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2011-01-17



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Witamina B12, czyli  lek na przemęczenie i wiele więcej
Witamina B12 (kobalamina) wpływa korzystnie m.in. na poziom energii, nastrój, pamięć, serce, trawienie i skórę. Jej deficyt może objawiać się wieloma niekorzystnymi symptomami, w tym przewlekłym zmęczeniem. Chcesz wiedzieć więcej o roli witaminy B12 w organizmie? Przeczytaj! więcej »
Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: DueCappucci | MiniMili.pl | Mostek w kuchni | Kosą po patelni | Old Timers Garage |