Informacje - Kulinaria

Kapusta - jedno z najbardziej niedocenionych warzyw

Kapustę możemy nazwać "królową warzyw". Posiada niezwykłą ilość witamin oraz makro-i mikroelementów. Jest przy tym ogólnie dostępna, tania i niskokaloryczna (100g zawiera 40kcal).

W liściach kapusty znajdują się m.in. wit.A,B,C,E i K. Dzięki temu możemy stosować ją przy awitaminozach, osłabieniach, przeziębieniach, w czasie rekonwalescencji i innych stanach wymagających większej podaży różnych witamin. Oprócz witamin zawiera również wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, molibden, siarkę, jod, cynę, wanad, magnez. Nie ma też większego znaczenia jaką kapustę spożywamy. Tak samo zdrowa jest biała, czerwona i włoska.

Kapusta ma naturę lekko ogrzewającą organizm, dlatego też jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie powlekające i nawliżające jelita, korzystnie też działą na żółądek i trawienie, dlatego polecana jest chorym na choroby żółądkowe, jelitowe i wrzodowe. Pomaga też na oczyszczenie przewodu pokarmowego z pasozytó (tu najlepiej dodać do niej czosnek). Kapusta w formie surowej kiszonej oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy, poprawia prawidłową flore bakteryjną i leczy zaparcia.

Warzywo to ma też szerokie zastosowanie zawnętrzne. Szczególnie korzystnie działają świeże liście- wspomagają leczenie wielu chorób m.in.: egzemy, opryszczki, trądziku, ropni, czyraków, peknięć, odmrożeń, ukąszeń, obrzęków innych. Przed użyciem liście należy umyć i wykroić z nich środkową żyłę główną. Następnie rozgnieść liście i położyć na ranę, po czym zabandażować. Kapusta powoduje również obniżenie poziomu cukru we krwi i zalecana jest do częstego spożywania przez cukrzyków.

Bardzo korzystna jest też kapusta kiszona. Zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów oraz enzymy mlekowe, które działają dezynfekująco na przewód pokarmowy (nie powinno się płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy się te enzymy). Kiszona kapusta ma tekże dobry wpływ na astmę i cukrzycę. Sok z kiszonej kapusty leczy kaca, wpływa też dobroczennie na wątrobę i śledzionę. Wspomaga leczenie reumatyzmu i arteriosklerozy.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, nikogo nie trzeba będzie zachęcać do codziennego spożywania kapusty. A jeśli komuś przeszkadza specyficzna woń, wydzielająca się przy gotowaniu kapusty, możemy temu zaradzić gotując ją z kromką chleba.

---
www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2011-01-07



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Aranżacja łazienki w stylu skandynawskim – co jest najważniejsze?
Aranżacje wnętrz w stylu skandynawskim stały się bardzo modne i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ przyciągają wykorzystaniem naturalnych materiałów i prostotą formy. Jaka kolorystyka dominuje w łazienkach skandynawskich? Jakie są jej specyficzne cechy? więcej »
Dlaczego warto kupować książki w księgarniach internetowych?
Poziom czytelnictwa w Polsce z pewnością nie należy do zadowalających. Według ostatnich danych Biblioteki Narodowej blisko 64% z nas nie przeczytało w ostatnim roku ani jednej książki. Znacznie wpływa to na zmniejszenie liczby bibliotek, wydawnictw, a także księgarni. Zamiast czytania wybieramy rozrywki bierne, w tym m.in. oglądanie telewizji (81%), a większości informacji szukamy w sieci. Dla wielu osób problem stanowią ceny książek. Przyjrzyjmy się zatem temu ostatniemu zagadnieniu. więcej »
Dlaczego pożyczki stały się tak popularne?
W życiu każdego z nas, pojawiają się sytuacje nagłe wymagające wygenerowania w bardzo krótkim czasie, odpowiedniej kwoty pieniędzy. Zwrócenie się do banku o kredyt to czas, zaświadczenia i koszty. Tak więc, cała masa komplikacji. Coraz częściej zatem, by pozyskać środki finansowe na pokrycie niespodziewanych wydatków, konsumenci zwracają się po pomoc do firm oferujących szybkie pożyczki - tzw. „chwilówki”. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: ArtMe Ręcznie robiona biżuteria | Opycha.pl | Okiem Blondynki | Biolumed | Sportera Fitness |