Informacje - Kulinaria

Kapusta - jedno z najbardziej niedocenionych warzyw

Kapustę możemy nazwać "królową warzyw". Posiada niezwykłą ilość witamin oraz makro-i mikroelementów. Jest przy tym ogólnie dostępna, tania i niskokaloryczna (100g zawiera 40kcal).

W liściach kapusty znajdują się m.in. wit.A,B,C,E i K. Dzięki temu możemy stosować ją przy awitaminozach, osłabieniach, przeziębieniach, w czasie rekonwalescencji i innych stanach wymagających większej podaży różnych witamin. Oprócz witamin zawiera również wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, molibden, siarkę, jod, cynę, wanad, magnez. Nie ma też większego znaczenia jaką kapustę spożywamy. Tak samo zdrowa jest biała, czerwona i włoska.

Kapusta ma naturę lekko ogrzewającą organizm, dlatego też jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie powlekające i nawliżające jelita, korzystnie też działą na żółądek i trawienie, dlatego polecana jest chorym na choroby żółądkowe, jelitowe i wrzodowe. Pomaga też na oczyszczenie przewodu pokarmowego z pasozytó (tu najlepiej dodać do niej czosnek). Kapusta w formie surowej kiszonej oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy, poprawia prawidłową flore bakteryjną i leczy zaparcia.

Warzywo to ma też szerokie zastosowanie zawnętrzne. Szczególnie korzystnie działają świeże liście- wspomagają leczenie wielu chorób m.in.: egzemy, opryszczki, trądziku, ropni, czyraków, peknięć, odmrożeń, ukąszeń, obrzęków innych. Przed użyciem liście należy umyć i wykroić z nich środkową żyłę główną. Następnie rozgnieść liście i położyć na ranę, po czym zabandażować. Kapusta powoduje również obniżenie poziomu cukru we krwi i zalecana jest do częstego spożywania przez cukrzyków.

Bardzo korzystna jest też kapusta kiszona. Zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów oraz enzymy mlekowe, które działają dezynfekująco na przewód pokarmowy (nie powinno się płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy się te enzymy). Kiszona kapusta ma tekże dobry wpływ na astmę i cukrzycę. Sok z kiszonej kapusty leczy kaca, wpływa też dobroczennie na wątrobę i śledzionę. Wspomaga leczenie reumatyzmu i arteriosklerozy.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, nikogo nie trzeba będzie zachęcać do codziennego spożywania kapusty. A jeśli komuś przeszkadza specyficzna woń, wydzielająca się przy gotowaniu kapusty, możemy temu zaradzić gotując ją z kromką chleba.

---
www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2011-01-07



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak dobrać kozaki do swojej sylwetki? Doradzamy
Chociaż kozaki damskie kojarzą się przede wszystkim z obuwiem zimowym, można nosić je przez cały rok. Zanim jednak zdecydujesz się na konkretny model, sprawdź jak właściwie dobrać buty. To ważne, jeśli chcesz, aby sylwetka była zgrabniejsza, a nogi szczuplejsze. więcej »
Sprawdź, do jakich stylizacji pasują koturny
Nie wszystkie buty mogą poszczycić się historią tak długą, jak koturny. Na przestrzeni wieków sięgano po nie przede wszystkim ze względu na rolę użytkową. Funkcjonalne i wygodne, w szalonych latach 90. zostały podniesione do rangi obuwia modnego, doskonale uzupełniającego wizerunek sceniczny. I w zmienionej formie do dzisiaj są chętnie wybierane do różnych stylizacji. więcej »
Podłogi drewniane - wybór na lata
Podłogi drewniane mogą przez długi czas wyglądać jak nowe – ten surowiec stanowi gwarancję trwałości i solidności. Wiele zależy jednak od rodzaju drewna oraz regularnej pielęgnacji posadzki. Znaczenie mają także inne czynniki, jak na przykład obecność wilgoci oraz częstotliwość użytkowania powierzchni. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Hapi Hapi | Kosą po patelni | Życie jak bajka | Kolorowa Ryba | Mostek w kuchni |