Informacje - Kulinaria

Kuchenka mikrofalowa i jej szkodliwy wpływ na jedzenie

O tym, że jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe było potwierdzone badaniami już w 1942, jednakże wyniki tych badań były z wielu stron utrudnione do uzyskania.

Dlatego też wiedza o nich wśród nas, zwykłych ludzi jest dość mała. Świadczy o tym fakt, że obecnie w większości gospodarstw domowych znajduje się kuchenka mikrofalowa. W czasie podgrzewania pożywienia białka, kwasy tłuszczowe i witaminy pozostają w większości chemicznie niezmienione, ale wysoka częstotliwość zmiania struktury cząsteczkowe, a często prowadzi nawet do zniszczenia ścian komórkowych. Natomiast przy tradycyjnym gotowaniu struktura komórkowa pozostaje nienaruszona.

Te zmiany powodują patologiczny proces, podobny do wczesnego stadium powstawania nowotworu. Możliwe jest również powstawanie nowych substancji o nieznanym do końca działaniu. Następuje niekorzystna polaryzacja komórek gotowanych warzyw, co powoduje powstanie wolnych elektronów, które mogą z kolei wywołać zakłócenia w procesach biologicznych poprzez wchodzenie w reakcje z enzymami.

To wszystko przyczynia się do tego, że jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej ma z jednej strony zmniejszoną wartość odżywczą, a z drugiej sprzyja powstaniu i rozwojowi nowotworów. Zmniejsza też odporność organizmu wobec nowotworowych rozrostów tkanki.

Badania prowadzone w 1992r. w Niemczech przez dr.H.Hertka i B.Blanca jednoznacznie wskazują na szkodliwość pokarmów poddanych obróbce w kuchence mikrofalowej. Uczenie ci stwierdzili, że jedzenie to wywyołuje we krwi osób badanych następujące zmiany:
1. obniżenie poziomu hemoglobiny
2. podwyższenie hematokrytu
3. podwyższenie białych ciałek krwi- leukocytów
4. podwyższenie cholesterolu.

Wobec powyższego, dobrze byłoby nie korzystać z tego "dobrodziejstwa", jakim jest kuchenka mikrofalowa, a przynajmniej starać się używać jej jak najmniej.

---
www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2011-01-04
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Co jest potrzebne do zmierzenia poziomu cukru?
Poziom cukru we krwi można wykonywać samodzielnie z wykorzystaniem glukometru. Do jego prawidłowego działania niezbędne są: lancety i nakłuwacze, paski testowe oraz płyny kontrolne. więcej »
Zalety i wady mebli na wymiar
Wybór mebli to nie lada wyzwanie. Nie dość, że powinny być one funkcjonalne i użyteczne, to jeszcze odpowiednio dopasowane do wielkości pomieszczenia. Zwłaszcza to drugie spędza sen z powiek niejednemu kupującemu. Na szczęście, są meble na wymiar! Od jakiegoś czasu zastanawiasz się czy warto w nie zainwestować? Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakie są wady i zalety mebli na wymiar. więcej »
Czy sprzedaż spółki z o.o. jest bezpieczna?
Większość artykułów jakie znajdziemy w prasie czy w internecie opisuje proces kupna spółki. Prawnicy omawiający ten temat wyjaśniają przede wszystkim jakie niebezpieczeństwa czyhają na potencjalnych kupców. Bardzo mało tekstów dotyczy natomiast drugiej strony umowy, a przecież sprzedawca też chce czuć się bezpiecznie i oddać dorobek swojego życia w dobre ręce. Co zatem zrobić, aby sprzedaż spółki była bezpieczna? więcej »

Polecamy produkty