Informacje - Porady

Patelnia ceramiczna czy teflonowa?

Niezależnie czy jesteś mistrzem gastronomii czy początkującą kucharką, wobec patelni masz jednoznaczne oczekiwania … Nie liczy się jej kolor, kształt, a nawet producent – ważne, aby nic do niej nie przywierało.

Ta właściwość pewnie skłania cię po raz kolejny do sięgnięcia po patelnie teflonowe. Jednak zanim zdecydujesz się na ten zakup, rozważ argumenty przemawiające przeciw i poznaj alternatywę dla tego kontrowersyjnego wyboru.

Musisz wiedzieć, że w przypadku przegrzania teflon wydziela się toskyczny tetrafluoroetylen. Naczynia teflonowe są wytwarzane przy użyciu rakotwórczego związku chemicznego zwanego kwasem perfluorooktanowym, zwanym też PFOA lub C-8, który wdychasz za każdym razem, gdy smażysz jajecznicę, kotleta lub naleśnika… Gazy, które ulatniają się po rozgrzani teflonu powodują również schorzenia przypominające grypę, są szkodliwe dla kobiet w ciąży i są śmiertelnie trujące dla ptaków. Co najgorsze, potrzeba aż 5 lat, żeby pozbyć się z organizmu PFOA. Obalono również pogląd, że patelnia teflonowa szkodzi tylko, gdy teflonowa powłoka zostanie uszkodzona – szkodliwość teflonu zależy od temperatury do której zostanie rozgrzany.

W obliczu tych naukowych doniesień, odkrywczą alternatywą dla naczyń teflonowych stają się np. patelnie ceramiczne. Są zgodne z proekologicznymi trendami, a dodatkowo pozwalają zachować wyśmienite walory smakowe przygotowywanych dań. Przykładowo, patelnie ceramiczne pokryte są specjalną, nanotechnologiczną powłoką, która tworzy zwarte pokrycie na powierzchni patelni. Powierzchnia patelni jest zawsze gładka, bez porów i szczelin. Ceramiczne pokrycie jest bardzie odporne na uszkodzenia mechaniczne niż teflonowe. Również detergenty, używane powszechnie do mycia naczyń i w zmywarkach nie powodują uszkodzeń ceramicznej powłoki.

Patelnie ceramiczne są wytwarzane z naturalnych minerałów i gliny. Wypalane są w temp. 1250 stopni Celcjusza, co umożliwia wytworzenie niesamowicie odpornej struktury molekularnej stanowiącej odporną barierę chroniącą przed zanieczyszczeniem naczyń przez drobnoustroje i bakterie. Tak wyjątkowy proces produkcji powoduje, że patelnie ceramiczne są wyjątkowo odporne na zmiany temperatur, i mogą bezpiecznie nagrzewać się do 450 stopni Celcjusza i znoszą zamrażanie do -20 stopni Celcjusza.

Patelnia ceramiczna dostarcza ciepło równomiernie na całą swoją powierzchnię, dzięki czemu potrawa zachowuje dobry smak i utrzymuje temperaturę, aby serwowane potrawy były jak długo ciepłe. Co równie ważne dla smakoszy – potrawy na patelniach ceramicznych smażą się równomiernie.

---
Zobacz:
- patelnie Moneta
- odkurzacze centralne
- Krakow Salt Mine tour

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2010-12-22



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »
Ważna rola witaminy D w budowaniu odporności
Witaminą kojarzoną z budowaniem odporności organizmu jest witamina C, ale rola witaminy D jest nie mniej ważna. Kiedy więc lato zaczyna przechodzić w jesień, warto zadbać o prawidłową podaż nie tylko witaminy C, ale też niedocenianej witaminy D, bez której trudno jest zapewnić sobie zdrowie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Okiem Blondynki | Hapi Hapi | Mostek w kuchni | Old Timers Garage | Hell Office |