Informacje - Kulinaria

Co kryje w sobie sushi?

Dziś sushi to prawie snobizm, moda wielkich miast, w których grzechem było by nie pojawić się w jednym ze znanych i cenionych barów sushi.

Często jest to ulubione miejsce gwiazd, w którym warto się pokazać.

Jego rozpowszechnienie dobrze wpłynęło na postrzeganie zdrowego jedzenia za jakie uchodzi sushi, że nie musi być wcale nudne i mdłe. Sushi znane jest ze swych walorów zdrowotnych i smakowych, należy do grona najzdrowszych potraw świata. Lecz trzeba uważać jeśli stosujemy dietę odchudzającą lub też tyczy się to kobiet w ciąży aby unikać niektórych ryb oraz dodatków.

I tak tuńczyka powinny unikać kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze, ponieważ jest to ryba z otwartych akwenów, w których istnieje duże ryzyko kontaktu z rtęcią. Tak jak wcześniej powiedziałam nie wszystkie ryby są niskokaloryczne i odpowiednie dla osób odchudzających się. Jedynie ryby morskie takie jak łosoś czy makrela posiadają kwasy tłuszczowe omega-3.

Wszelkie dodatki takie jak majonez, awokado, żółtko jaj są bardzo kaloryczne, dlatego też warto tak dobierać składniki sushi aby były jak najbardziej odżywcze dla naszego organizmu.

Między kawałkami sushi podawany jest wasabi oraz sos sojowy, dla oczyszczenia kubków smakowych. Dzięki temu możemy lepiej poczuć smak kolejno jedzonych ryb. Wasabi ma właściwości grzybo- i bakteriobójcze, tofu dostarcza wapnia oraz białka, a algi morskie witaminę E,C oraz B. Sushi to również duże ilość składników odżywczych takich jak: cynk, jod, magnez, kwas foliowy, wapń, żelazo czy potas. Jak widzisz plusów za jedzeniem sushi jest znacznie więcej, jego walory odżywcze są ogromne. Jeżeli tylko unikamy tłustych ryb oraz dodatków takich jak majonez będziemy cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Myślę, że nikogo nie będzie trzeba przekonywać, że sushi jest przepisem na długowieczność. Doskonałym na to dowodem jest średnia wieku w Japonii, kobiety średnio żyją 86 lata, natomiast mężczyźni 79,2 lata. Ich dieta opiera się w głównej mierze na ryżu, surowych rybach, warzywach, unikają jak ognia soli.

---
Restauracja Nihon Sushi Warszawa

www.nihonsushi.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2010-11-15
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Trendy wnętrzarskie na 2017 – odmieniony styl minimalistyczny
Wiosna to świetny moment na odświeżenie mieszkania. Jeśli daliście się porwać modzie na styl minimalistyczny, możecie go łatwo odnowić, a jeśli ten trend jeszcze nie dotarł do waszych wnętrz to powinien – jest ponadczasowy! więcej »
Wizyta w bazach partnerskich na Sycylii - GlobeSailor
W środowisku żeglarskim nie ma nic ważniejszego niż zaufanie. Zaufanie klienta do agencji czarteru, zaufanie agencji do armatora. Aby obie te składowe działały spójnie należy jednak regularnie sprawdzać kondycje najważniejszego z tych członów- armatora. więcej »
Jak nawozić iglaki?
Oto kilka przydatnych rad dotyczących nawożenia i pielęgnowania, tak często występujących w naszych ogrodach, roślin iglastych. więcej »

Polecamy produkty