Informacje - Kulinaria

Kuchnia kaszubska

Kaszubi wymyślili kilkadziesiąt własnych potraw i różnią się one w poszczególnych regionach. Kuchnia kaszubska jest zazwyczaj prosta, oszczędna w tłuszcze i bardzo smaczna.

Dla większości turystów najbardziej niezwykła jest czernina- zupa gotowana na kaczej lub gęsiej krwi, z dodatkiem warzyw, podrobów, suszonych owoców, śmietany i jakiejś smakowitej kostki. Rozcieńczona octem krew, wlana do zupy, dodaje jej niepowtarzalnego smaku. Równie wyśmienita jest zupa z brukwi, z dodatkiem gęsiego lub wieprzowego mięsa, a także zupa z węgorza. Kaszubi jedzą ogromne ilości ryb, zarówno morskich jak i słodkowodnych.

Prawdziwym przysmakiem jest kaszubska jajecznica na zasolonym węgorzu, którą je się zazwyczaj z ziemniakami. Także tutejszy słony śledź w śmietanie i cebuli z ziemniakami w mundurkach, czyli śledź z pulkami, nie ma sobie równych.

Mieszkańcy Kaszub z wielką namiętnością zajadają się również rybią ikrą, którą smaży się na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw.

Oprócz ryb Kaszubi jedzą również dużo drobiu. Szczególnym wzięciem cieszy się tu gęsina. Z gęsiny kaszubskie gospodynie do dziś przygotowują tradycyjną obónę, czyli okrasę. Surowe mięso z gęsi siekają tasakiem, a następnie układają w glinianym garncu i zasypują solą. Do jednej z tradycji należy również podawanie przez kaszubskie gospodynie chleba ze smalcem na różnego rodzaju festynach. Kaszubski smalec nie ma sobie równych więc warto go skosztować a przy okazji posmakować tradycyjnego chleba domowego wypieku. Wśród regionalnych dań znajdziemy także przygotowywane na specjalne okazje ferkase – czyli cały obiad z rosołem i gotowaną kurą podawaną z ryżem i specjalnym słodko – kwaśnym sosie na bazie rosołu.

Z uwagi na uwarunkowania geograficzne Kaszub, region można podzielić na kilka części nadmorską / zatokową, jeziorną i borowiacką, a zatem także kaszubskie kulinaria można rozpatrywać na podstawie takiego podziału.

Lokalna kuchnia części nadmorskiej Kaszub będzie się zatem opierać na rybach morskich, w szczególności na śledziu, szprotach, flądrze, łososiu i dorszu.

Część jeziorna - na rybach słodkowodnych, w tym szczególnie na węgorzu, sandaczu, szczupaku i okoniu. W części borowiackiej potrawy często będą zawierać grzyby, jagody i żurawinę.

Na całych Kaszubach popularne są też potrawy z drobiu, zwłaszcza z gęsi i kaczek, oraz dania z ziemniaków i brukwi. Gorące dania jednogarnkowe, noszące nazwę ajntopów, przygotowywano szczególnie chętnie jesienią i zimą, aby rozgrzać powracających z połowów rybaków.

Kuchnia kaszubska będzie zatem zachwycać smakiem ryb, grzybów i gęsiny. Znajdziemy tu pomysły na łączenie ryb z mięsem lub tłuszczem mięsnym, gdzie indziej uznawane za dziwne. Kaszubska kuchnia to także doskonałe marynaty, zwłaszcza korniszony i pikle. Wymienić też należy ciekawe zupy, w tym sztandarową zupę z brukwi, z maślanki, gruszkową, dyniową i z suszonych owoców.

Ciekawostka: Ciasto listkowe – tzw. "francuskie"– tradycyjne ciasto kaszubskie, znane co najmniej od XVIII w.

Upowszechnione w skali światowej przez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807.

W tradycyjnej kuchni kaszubskiej znane jest m.in. jako składnik potrawy znanej jako krelka w cieście listkowym, w skład której wchodzą też śledzie solone, suszone grzyby, ziemniaki, cebula.

---
www.kulinarnarozkosz.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2010-10-26



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

5 skutecznych sposobów na odśnieżanie
Odśnieżanie to żmudne zadanie, ale niezbędne, aby uniknąć wypadków i dbać o wygląd swojej posesji. Jednym z najczęstszych sposobów na pozbycie się śniegu jest sól, która, choć jest dość skuteczna, ma wiele negatywnych skutków ubocznych, w tym uszkadza beton i karoserię samochodów. więcej »
Dlaczego nie mam orgazmu? Jak mogę go osiągnąć?
Nie czerpiesz satysfakcji seksualnej ze zbliżeń? Musisz udawać orgazmy, bo nigdy nie potrafisz ich osiągnąć? Zobacz, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak wyeliminować ten „defekt”? więcej »
Wynajmij swoje call center
Udostępnienie klientom możliwości swobodnego kontaktu telefonicznego zwiększa szanse na skuteczną sprzedaż i buduje pozytywny wizerunek firmy. Nie zawsze trzeba tworzyć od podstaw własny dział call center – obecnie coraz popularniejszy jest outsourcing tych usług. Kto może najwięcej na nim skorzystać i czym kierować się przy wyborze? więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Mostek w kuchni | Kolorowa Ryba | Życie jak bajka | Okiem Blondynki | Opycha.pl |