Informacje - Kulinaria

Fondue z olejem (mięsne, rybne, warzywne fondue)

Mięsne, rybne lub warzywne fondue polega na zanurzaniu składników w gorącym oleju. W tym celu naczynie wypełniamy olejem do połowy. Kawałki mięsa (mogą to też być kawałki kiełbasy lub parówek) nie powinny być zbyt duże. Przyprawiamy je po obsmażeniu. Do mięsnego fondue pasuje czerwone wino.

Do smażenia należy używać oleju dobrej jakości. Będzie prościej i szybciej, jeśli olej zostanie najpierw podgrzany na zwykłej kuchence, a następnie przelany do naczynia do fondue. Przelewając olej najlepiej wstawić naczynie do zlewu. Po przeniesieniu na stół ustawiamy palnik na maksymalną temperaturę (ok. 190ºC).

Olej (tak samo jak i bulion) powinien być bardzo gorącym, inaczej składniki będą niesmaczne. Olej powinien gotować się, lecz nie dymić. Sprawdzić temperaturę można wrzucając grzankę do gorącego oleju – powinna się usmażyć w ciągu 30-60 sekund.

Na stole powinno być dużo ręczników papierowych oraz jednorazowych serwetek do odsączania produktów i wycierania kapiącego oleju – impreza przy fondue to niezbyt czyste zajęcie.

Nie należy przygotowywać zbyt wiele kawałków na raz, ponieważ to ochładza olej i sprawia, że zaczyna on się pienić i przelewać. Jeśli temperatura oleju znacząco się obniży, może być konieczne podgrzanie go na kuchence.

Oprócz przypraw i zimnych ostrych sosów można podać do takiego fondue kiszone ogórki, pikle, marynowane cebulki oraz duszone jabłka.

Fondue Bourguignonne (Burgundzkie) – podstawowy przepis fondue na oleju:
Składniki
- 600-800 g polędwicy wołowej
- 1 l oleju
Do marynaty:<
- oliwa z oliwek
- cebula
- pieprz, sól
- majeranek

Przygotowanie
Mięso powinno być delikatne, tłuszcz i żyłki należy wyciąć.


Poprzedniego dnia kroimy mięso w kostkę 3x3 cm i maczamy w oliwie z oliwek. Na płaskim talerzu układamy cebulę pokrojoną w plastry, na cebuli kładziemy mięso. Doprawiamy czarnym mielonym pieprzem (można spróbować pieprzu cytrynowego), solą, majerankiem i przykrywamy kolejną warstwa cebuli. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12-24 godziny.
Przed podaniem mięso należy osuszyć, żeby olej nie pryskał. Każdej osobie podajemy talerzyk z surowym mięsem, a w osobnych naczyniach – sosy i dodatki.
Używa się różnych sosów, nadają się również majonez, keczup; jako dodatki podajemy warzywa marynowane, kiszone ogórki, oliwki, a nawet kompot z czereśni.
Mięso nadziewamy na widelce i smażymy do gotowości w caquelon napełnionym olejem i ustawionym na stole. Najlepsze są w tym przypadku widelce o drewnianych rączkach.

---
http://fondue.blox.pl/html

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2010-10-26
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Laser frakcyjny CO2 - sposób na widoczne odmłodzenie skóry

Laser frakcyjny CO2 - sposób na widoczne odmłodzenie skóry

Zabieg medycyny estetycznej wykorzystujący laser frakcyjny CO2 jest w pełni bezpiecznym oraz satysfakcjonującym zabiegiem odmładzającym skórę, którego pierwsze efekty zauważyć można już po pierwszej sesji naświetlania. Jak przebiega proces laseroterapii frakcyjnej? Jakie są wskazania do przeprowadzenia zabiegów tego typu?
Ponad 20 towarzystw - które wybrać?

Ponad 20 towarzystw - które wybrać?

W Polsce działa kilkadziesiąt towarzystw ubezpieczeniowych, z których większość oferuje polisy komunikacyjne OC. Szeroki wybór, silna konkurencja i duża liczba klientów powodują, że znalezienie najlepszej oferty dopasowanej do Twoich indywidualnych kryteriów może sprawiać niemałe trudności. Dowiedz się, jak ułatwić sobie poszukiwanie OC.
Czy konsolidacja kredytów się opłaca?

Czy konsolidacja kredytów się opłaca?

Kredyt to taki gość, którego wolimy nie oglądać zbyt często. Gdy jednak zaczyna pukać do drzwi kilka razy w miesiącu, robi się nerwowo – kredyt za mieszkanie, rata za samochód, nowe meble w kuchni…W nawale codziennych obowiązków ciężko czasem pamiętać o spłacie kilku lub nawet kilkunastu zobowiązań. Połączenie wielu zobowiązań w jedno pozwala ograniczyć wizyty niechcianych gości.

Polecamy produkty