Informacje - Kulinaria

Jaką patelnię wybrać?

Patelnia to integralna cześć wyposażenia kuchni. Bez niej nie można wyobrazić sobie takich przysmaków jak jajecznica, naleśniki, kotlety schabowe, smakowite frytki czy placki ziemniaczani. Jednak, żeby były pyszne potrzebna jest dobra patelnia, która nie tylko sprawi, że będą one zdrowe, ale także wydobędzie ich prawdziwy smak. Zastanawiasz się nad kupnem tego naczynia? Poznaj wady i zalety najpopularniejszych rodzajów patelni!

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne powstają poprzez wypalanie minerałów i gliny, dzięki czemu ich powłoka jest całkowicie naturalna i gładka, co niweluje ryzyko przywierania. Oprócz tego patelnia z ceramiki w żaden sposób nie wpływa na zapach i smak przygotowywanego na niej dania oraz równomiernie się nagrzewa (i to na dość długo) - bez problemu można na niej smażyć chociażby mięso i ryby. Dużą zaletą jest też pielęgnacja. Patelnie ceramiczne nie wymagają intensywnego szorowania. Nawet, gdy jakiś produkt przywrze wystarczy tylko odrobina wody do namoczenia. Niestety, mają one też wadę – nie nadają się do mycia w zmywarkach.

Patelnia aluminiowa

O ile patelnie ceramiczne wyróżniają się sporą wagą (mówi się, że im cięższa, tym lepsza), o tyle patelnie aluminiowe są lekkie jak piórko. Kto powinien wyposażyć się w ten rodzaj patelni? Na pewno osoby dbające o sylwetkę i prowadzące zdrowy tryb życia. Patelnie aluminiowe, np. marki Florina z serii Lava Stone, które dostępne są m.in. we ZasmakujRadości.pl umożliwiają przyrządzenie ulubionych potraw bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Dodatkowym atutem tego rodzaju patelni jest możliwość używania ich zarówno na kuchenkach gazowych i elektrycznych, jak i na płytach indukcyjnych. Aluminium ma to do siebie, że stosunkowo szybko się nagrzewa i równie szybko traci ciepło, co może być traktowane zarówno jako wada jak i zaleta.

Patelnia teflonowa

Od wielu lat jest to najpopularniejszy rodzaj patelni. Na temat teflonu powstało wiele opinii i stereotypów. O patelniach teflonowych bez wątpienia można powiedzieć to, że smażone na nich potrawy nie przywierają i nie trzeba ich podlewać dużą ilością tłuszczu. Problemem w użytkowaniu takich naczyń może być jednak pielęgnacja. Na pewno nie można robić tego za pomocą „druciaków” lub ostrzejszej części gąbki. Wynika to z tego, że teflon jest bardzo podatny na uszkodzenia, a każde zarysowanie powoduje utratę wspomnianych wyżej właściwości. Konieczne jest więc wyposażenie się w drewniane przybory i unikanie mycia tego rodzaju patelni w zmywarkach.



    Data: 2017-10-24



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »
Ważna rola witaminy D w budowaniu odporności
Witaminą kojarzoną z budowaniem odporności organizmu jest witamina C, ale rola witaminy D jest nie mniej ważna. Kiedy więc lato zaczyna przechodzić w jesień, warto zadbać o prawidłową podaż nie tylko witaminy C, ale też niedocenianej witaminy D, bez której trudno jest zapewnić sobie zdrowie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Hapi Hapi | Medycyna estetyczna | DueCappucci | Okiem Blondynki | Kosą po patelni |