Informacje - Kulinaria

3 przepisy na dania robione blenderem

Niespecjalnie lubisz gotować, ale potrzebujesz obiadów do pracy? A może zależy Ci na szybkim przygotowaniu posiłków? Zrezygnuj z gotowych zestawów obiadowych lub kalorycznych i niezdrowych fast foodów! Poznaj przepisy na obiady i przekąski, które można przyrządzić za pomocą blendera – elektrycznego urządzenia kuchennego do miksowania i mieszania.

Placki ziemniaczane z blendera

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie lubisz trzeć kartofli? Wykorzystaj do tej znienawidzonej czynności blender. Najlepszy będzie ten na wysokich obrotach, który można dostać w link. Od czego zacząć? Tak jak zawsze – obierz ziemniaki. Szukaj nie tych największych, ale raczej mniejszych. Gdy będą gotowe pokrój je na mniejsze części, np. w ćwiartki i wrzuć do kielicha blendera z dodatkiem łyżeczki mąki, jajka i ulubionych przypraw. Dla smaku można też dodać kilka ząbków czosnku oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Całość będzie nie tylko aromatyczna, ale także naszpikowana dużą zawartością błonnika i niezbędnej do funkcjonowania organizmu witaminy C. Standardowo, najbardziej smakuje ze śmietaną.

Pasta rybna z blendera                                           

Znudzony jedzeniem na śniadania lub kolacje tego samego? Przestały smakować Ci kupowane w sklepach serki? Mając blender bez problemu przygotujesz sobie rewelacyjną pastę rybną. Co musisz kupić? Na pewno puszkę dowolnej ryby – najlepiej sprawdzi się makrela, śledź lub łosoś. Oprócz tego potrzebne będą dwa awokado, mała cebula, ząbek czosnku, łyżka gęstego jogurtu lub śmietany oraz sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Po zblendowaniu najlepiej smakuje na kanapkach lub z dodatkiem makaronu na zimno. W innej wersji awokado można zastąpić też chudym twarogiem.

Zupa krem z dyni z blendera

Podobnie jak placki ziemniaczane, nie jest to danie, które w całości da się wykonać w blenderze. Prawda jest jednak taka, że to urządzenie zdecydowanie ułatwi jego przygotowanie. Najlepiej zacząć od przygotowania bulionu. 1,5 litra wody należy gotować przez co najmniej godzinę z całymi dwoma marchewkami, pietruszkami, kawałkiem pory oraz selera i przyprawami takimi jak ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. W międzyczasie należy dodać do wywaru dwa duże ziemniaki oraz połowę pokrojonej w mniejsze części dyni. Dobrym wyborem będzie dynia piżmowa lub dynia muscat. Gdy oba warzywa zmiękną zupę należy odstawić do wystygnięcia, a później za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.



    Data: 2017-10-20



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

5 ciekawych sposobów na oświetlenie domu
W dzisiejszych czasach oświetlenie domu nie sprowadza się jedynie do jednego żyrandola na środku pokoju. Oświetlenie stało się gustownym elementem dekoracyjnym. Dziś mamy szeroki wybór spośród różnych form oświetlenia, podpowiemy jakie jest najbardziej praktyczne i wygląda najbardziej efektownie. więcej »
Czy można powstrzymać łysienie?
Łysienie jest procesem, który większości osób wydaje się rzeczą, której zatrzymać nie można. Problemy z utratą włosów dotykają zarówno mężczyzn jak i kobiety. Dotyczą one osób w różnym wieku i mają wiele przyczyn. Ale czy łysienie można zatrzymać? więcej »
Czym zajmuje się podolog?
Osoby, które zmagają się z problemami zdrowotnymi dotyczącymi stóp, wybierają się zazwyczaj do dermatologa, jednak warto wiedzieć o tym, iż specjalistą w tej dziedzinie jest podolog. Kiedy jednak należy wybrać się do podologa i czym konkretnie zajmuje się ten specjalista? więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Hapi Hapi | Okiem Blondynki | Kolorowa Ryba | Hell Office | Życie jak bajka |