Informacje - Kulinaria

Jak obrać ananasa? czyli pomocne obieraczki do ananasa.

Coś dla wszystkich miłośników pysznego i zdrowego owocu, jakim jest ananas. Sprawdź już dziś, jak łatwo i szybko obrać i pokroić ten przysmak!

Ananas to wyjątkowy owoc, który zachwyca swoim smakiem bardzo wiele osób. Doskonale sprawdza się on jako składnik sałatek owocowych, dekoracja talerzy czy też półmisków. Bardzo często jego plasterki wykorzystywane są jako wykończenie różnego rodzaju drinków alkoholowych, zaś dzieci chętnie zjadają je jako samodzielną potrawę. Wszyscy doskonale wiemy, że proces obierania i krojenia tego owocu nie jest przyjemny, dlatego warto zainwestować w obieraczkę do ananasa. W ten sposób nie będziemy musieli korzystać z ananasów w puszce, które zawierają dodatkowe konserwanty oraz cukier, a przede wszystkim nie dorównują smakiem świeżemu owocu.

Dzięki urządzeniu do obierania ananasa, przysmak ten będzie gotowy do spożycia w zaledwie kilka minut. Obieraczka do ananasa ułatwi nam pozbycie się twardej skóry owocu oraz jego rdzenia, który również nie nadaje się do spożycia. Dodatkowo nasz ananas będzie pokrojony w plasterki – a przecież właśnie tak lubimy zjadać go najbardziej, prawda?

Cechy dobrej obieraczki do ananasa:
- solidność i trwałość wykonania – decydując się raz na zakup tego przyrządu, możemy być pewni, że będzie służył nam przez wiele lat,
- prostota użytkowania – ananas zostanie obrany i pokrojony bez użycia dużego nakładu siły,
- uniwersalny rozmiar, dzięki któremu obieraczka będzie pasowała do większości ananasów,
- łatwość czyszczenia, która pozwala na zapewnienie pełnej higieny użytkowania obieraczki.

drylownica-do-ananasa.jpg

Urządzenie do obierania ananasa powinno znajdować się w każdej kuchni. Używając go, mamy pewność, że spożyjemy świeżego ananasa zamiast tych, które dostępne są na sklepowych półkach, zamknięte w puszkach. Świeży ananas to źródło bardzo wielu witamin i składników odżywczych, w przeciwieństwie do owocu, który można kupić w sklepie, składającego się głównie z cukru, z którego tworzy się zalewę. Dodatkowo, używając obieraczki, zaoszczędzimy dużo czasu. Wyobraźmy sobie przygotowanie ananasa do spożycia tylko przy użyciu noża. Obieraczka skróci ten proces do zaledwie kilku minut!

Jak obrać ananasa zaledwie w 30 sekund?
- odetnij górną część ananasa,
- przyciśnij obieraczkę do owoca,
- kręć obieraczką, aż do uzyskania oporu,
- pociągnij powoli urządzenie w górę, aż do wyciągnięcia pokrojonego ananasa,
- przesuń krajacz zdecydowanym ruchem w dół aby uzyskać małe plasterki.

A jeśli nie mamy pomysłów na to, z czym zjeść ananasa, podpowiadamy, że świetnie smakuje on w połączeniu z lodami waniliowymi czy śmietankowymi. Wystarczy udekorować przygotowanymi przy pomocy obieraczki plasterkami ananasa pucharek lodów, całość posypać rodzynkami lub wiórkami kokosowymi i rozkoszować się bajecznym smakiem deseru!



    Data: 2017-08-24



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

5 ciekawych sposobów na oświetlenie domu
W dzisiejszych czasach oświetlenie domu nie sprowadza się jedynie do jednego żyrandola na środku pokoju. Oświetlenie stało się gustownym elementem dekoracyjnym. Dziś mamy szeroki wybór spośród różnych form oświetlenia, podpowiemy jakie jest najbardziej praktyczne i wygląda najbardziej efektownie. więcej »
Czy można powstrzymać łysienie?
Łysienie jest procesem, który większości osób wydaje się rzeczą, której zatrzymać nie można. Problemy z utratą włosów dotykają zarówno mężczyzn jak i kobiety. Dotyczą one osób w różnym wieku i mają wiele przyczyn. Ale czy łysienie można zatrzymać? więcej »
Czym zajmuje się podolog?
Osoby, które zmagają się z problemami zdrowotnymi dotyczącymi stóp, wybierają się zazwyczaj do dermatologa, jednak warto wiedzieć o tym, iż specjalistą w tej dziedzinie jest podolog. Kiedy jednak należy wybrać się do podologa i czym konkretnie zajmuje się ten specjalista? więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Mostek w kuchni | Kolorowa Ryba | Sportera Fitness | Hapi Hapi | Kosą po patelni |