Informacje - Kulinaria

Truskawki – uśmiech lata

Truskawki niestety mamy bardzo krótko a są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Mają prócz oczywistych doskonałych walorów smakowych również działanie lecznicze. Można je przyrządzać na setki sposobów, mrozić, konserwować w formie musów, soków, dżemów oraz są doskonałym dodatkiem do napojów.

Truskawki to tak naprawdę krzyżówka dwóch odmian poziomek i jest nazywana poziomką ananasową lub poziomka wielkoowocową a jej rodowód sięga 1712 r. Obecnie mamy już kilka różnych odmian truskawek. Hodowana jest głownie w Europie Środkowej ale często możemy kupić odmiany szklarniowe z innych zakątków świata – jednak ich smak zostawia wiele do życzenia.

Zdrowie

Truskawki mają zbawienny wpływ na nasze serce ponieważ obniżają poziom cholesterolu. Stosowano już je w medycynie ludowej. Zalecane też są w dietach odchudzających ponieważ ograniczają wchłanianie tłuszczu i regulują poziom cukru we krwi zapobiegając jego podnoszeniu. Mają również działanie moczopędne dlatego korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby i nerek. Słodycz truskawek to zasługa fruktozy o niskim czynniku glikemicznym (40). Zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit. Czy jeszcze czegoś potrzeba by poczuć się zdrowiej na samą myśl, że będziemy je jeść?

Witaminy i minerały

Lista jest strasznie długa i to chyba podstawowa zaleta truskawek. Po okresie zimowym wraz ze świeżymi młodymi warzywami doskonale podnoszą naszą odporność i uzupełniają braki. Witaminy zawarte w truskawkach to: A, C, E, PP, B1, B3 i B6 a główne minerały to wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i cynk. Tylko 100 g truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w naszym organizmie.

Przechowywanie

Truskawki niestety szybko się psują. Nie wpływa też dobrze na ich przechowywanie woda więc myć truskawki najlepiej krótko pod bieżącą wodą i nie wkładać mokrych do miski zaraz po umyciu. Lepiej kupić mniejsze porcje, częściej niż na zapas – no chyba, że znikną zanim się zepsują – obojętnie jaką ilość kupiliśmy. Unikajmy też przechowywania ich w workach foliowych lepiej nadaje się do tego papierowa torba. Mrożenie powoduje, że truskawki nie tracą swoich właściwości odżywczych i jest idealnym sposobem na ich przechowywanie.

Czy tylko dobre strony?

Niestety truskawki też szkodzą, ale na szczęście tylko w konkretnych przypadkach. Mają właściwości uczulające i mogą powodować u niektórych osób wysypki, pokrzywki a w skrajnych przypadkach nawet biegunki. Zawierają też salicylany więc osoby uczulone na te związki powinny ich unikać. Dla osób z zespołem jelita drażliwego też nie polecam.

Czekamy na nie cały rok – na te świeże prosto z krzaka gdy ziemia jeszcze zgrzyta między zębami. Tak wiem najpierw umyć. Poprawiają nam humor i samopoczucie. Uśmiechnij się i sięgnij po truskawkę.

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na blogu http://kosapopatelni.pl



    Data: 2017-06-03



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »
Ważna rola witaminy D w budowaniu odporności
Witaminą kojarzoną z budowaniem odporności organizmu jest witamina C, ale rola witaminy D jest nie mniej ważna. Kiedy więc lato zaczyna przechodzić w jesień, warto zadbać o prawidłową podaż nie tylko witaminy C, ale też niedocenianej witaminy D, bez której trudno jest zapewnić sobie zdrowie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: ACT-Natural | Okiem Blondynki | Czarna na zakręcie | Old Timers Garage | Kosą po patelni |