Informacje - Zdrowie

Wiosenny zastrzyk energii - naturalnie!

Wiosna – nie możemy się jej doczekać, a kiedy już przyjdzie, okazuje się, że jesteśmy na nią kompletnie nieprzygotowani. Słabi, bez energii i chęci do życia, z trudem budzimy się z zimowego letargu. Podpowiadamy, jak w naturalny sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych wiosną witamin.

Suplementy diety są dostępne na wyciągnięcie ręki, wystarczy iść do apteki, a nawet do supermarketu. Jednak nie zawsze to, co sztuczne jest równie wartościowe jak dary natury. Proponujemy sięgnąć po to, co jest w pełni naturalne.

Pokrzywa – dostępna w aptekach i sklepach zielarskich w postaci herbatek lub tabletek. Można ją kupić także w postaci soku. Sok ten od lat znany był w medycynie ludowej jako dostarczający energii właśnie wiosną. Witaminy, mikroelementy i sole mineralne zawarte w pokrzywie mają zbawienny wpływ na pracę nerek. Pomagają także w walce z artretyzmem.

Szpinak – roślina kojarząca się wszystkim z zieloną breją znaną ze stołówek szkolnych. Na szczęście szpinak można przyrządzić na wiele sposobów, użyć do zapiekanek, sałatek, makaronów, naleśników. Można nawet zrobić ciasto na bazie szpinaku. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnej porcji żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz luteiny, witaminy C i beta-karotenu. Szpinak znany jest z działania antynowotworowego i antymiażdżycowego.

Aloes – znany od lat w kosmetyce, z powodzeniem może być stosowany także jako naturalny suplement diety. Niegdyś bardzo modny kwiat, stał na parapecie w każdym domu, dziś coraz trudniej o taki widok. Zawiera minerały, aminokwasy, polisacharydy, enzymy i kwasy tłuszczowe. Picie soku z aloesu wspomaga procesy trawienne, ułatwia oczyszczenie organizmu z toksyn, wzmacnia układ odpornościowy (ważne dla tych, którzy szukają odpowiedzi na pytanie: jak zimą wzmocnić swoją odporność), ma pozytywny wpływ na skórę, pomaga redukować stany zapalne.

Pigwa – roślina pochodząca z Azji, z powodzeniem uprawiana także w Polsce. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, mają kwaśno-cierpki smak, ale można z nich zrobić zawierający wiele dobra sok. Zawiera on magnez, potas, wapń, fosfor, miedź i żelazo oraz dużo witamin z grupy B i więcej witaminy C niż cytrusy. Stosuje się go przede wszystkim ze względu na szerokie działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Przyspiesza przemianę materii, wzmacnia organizm, pomaga przy wymiotach, biegunce, zgadze i nieżycie żołądka.

Chia – to, co najbardziej się w niej liczy, to nasiona. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki uważany za najcenniejsze ich źródło. Dostarczają organizmowi magnezu, wapnia, fosforu i manganu oraz witamin z grupy B i błonnika. Już starożytni Majowie i Aztekowie cenili je jako te, które dają siłę. Dziś wiemy, że oprócz siły wspomagają odchudzanie, więc są niezwykle cenne szczególnie wiosną, gdy chcemy zgubić nagromadzone przez zimę nadprogramowe kilogramy.

Więcej sposobów na wzmocnienie organizmu wiosną można znaleźć na portalu naturapluszdrowie.pl



    Data: 2017-04-13



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »
Ważna rola witaminy D w budowaniu odporności
Witaminą kojarzoną z budowaniem odporności organizmu jest witamina C, ale rola witaminy D jest nie mniej ważna. Kiedy więc lato zaczyna przechodzić w jesień, warto zadbać o prawidłową podaż nie tylko witaminy C, ale też niedocenianej witaminy D, bez której trudno jest zapewnić sobie zdrowie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: ACT-Natural | Old Timers Garage | Okiem Blondynki | Kosą po patelni | Czarna na zakręcie |