Informacje - Praca

Audyt systemu HACCP

Każdy system certyfikowany powinien być regularnie kontrolowany, aby działał sprawnie. Dzięki weryfikacji, czy wszystkie zasady są prawidłowo wdrożone i przestrzegane organizacja trzyma odpowiedni poziom. Dodatkowym atutem jest szybkie identyfikowanie obszarów wymagających poprawy, co znacznie ułatwia i przyspiesza rozwój firmy.

W przedsiębiorstwach, które prowadzą działalność związaną z produkcją i dystrybucją żywności najważniejszym systemem certyfikowanym jest HACCP. Stosowanie zasad Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W tym artykule zostanie opisane, jak należy przygotowywać  i przeprowadzać audyt wewnętrzny tego systemu.

Planowanie audytu HACCP

Planowaniem i przeprowadzaniem audytu wewnętrznego w firmie zajmuje się odpowiednio przeszkolony audytor HACCP. (http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/h02-audytor-wewnetrzny-haccp/      ). Prace kontrolne powinny zostać zaplanowane i rozpisane na dłuższy okres czasu, np. cały rok. Harmonogram dla wybranego okresu powinien zawierać poszczególne etapy, które będą składały się na całkowity przegląd systemu. Złożoność programu zależy przede wszystkim od wielkości organizacji, profilu działalności, czy stopnia skomplikowania procesów. Planując audyt trzeba też wziąć pod uwagę zasoby personalne, czasowe i finansowe przedsiębiorstwa. Każdy etap audytu powinien mieć wyraźnie określony zakres, cel oraz kryteria. Warto pamiętać, że zakres rozpatrujemy tutaj nie tylko jako fizyczny obszar, ale też wykaz procesów, które będą kontrolowane oraz ramy czasowe. Natomiast kryteriami audytu są wszelkie dokumenty, które będą stanowić punkt odniesienia w trakcie audytu. Może to być np. opis polityki firmy, procedury, czy wymagania wynikające z zasad systemu. Podczas kontroli audytor będzie oceniał, czy działalność przedsiębiorstwa jest zgodna z tymi wytycznymi, czy też nie. 

Metody przeprowadzania audytu

Funkcjonowanie systemu HACCP można zweryfikować przy użyciu różnych metod. Przede wszystkim należy zrobić przegląd dokumentacji systemowej. Konieczna jest też obserwacja stanowisk pracy i zachowań personelu pod kątem zachowania czystości i higieny. Kolejny element to przeprowadzanie wywiadów bezpośrednich, czyli rozmowy z pracownikami. Bardzo ważna jest także analiza losowo wybranej żywności.



    Data: 2017-04-06
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Dlaczego trzeba uzupełniać kolagen w organizmie?
Aby skutecznie dbać o zdrowie, potrzebna jest odpowiednia wiedza na temat funkcjonowania ludzkiego ciała. Tym bardziej, że od pewnego wieku powinniśmy zwracać uwagę na coraz więcej czynników wpływających na naszą kondycję. Niedobór kolagenu jest jednym z nich – dowiedz się, dlaczego. więcej »
Certyfikat AgilePM z zarządzanie projektami. Dlaczego warto go mieć?
Każdy, kto ma na co dzień ma do czynienia z zarządzaniem projektami musiał słyszeć o metodyce AgilePM - znanej i docenianej przez organizacje na całym świecie. Szkolenie z Agile Project Management to świetna inwestycja w umiejętności zespołu, która może znacznie podwyższyć jakość i liczbę zrealizowanych w firmie projektów. Komu dedykowane są szkolenia AgilePM? Czym wyróżnia się ta metodyka wśród innych? O czym warto wiedzieć, zanim się zdecydujemy? Podpowiadamy. więcej »
Jakie kolory ścian sprawdzą się w salonie w 2017 roku?
Moda nieustannie się zmienia. Każdego roku pojawia się ekscytacja nowymi barwami, które zaczynamy wdrażać do swojego otoczenia. W dzisiejszym artykule poruszymy temat kolorystyki do salonu. więcej »

Polecamy produkty