Informacje - Praca

Audyt systemu HACCP

Każdy system certyfikowany powinien być regularnie kontrolowany, aby działał sprawnie. Dzięki weryfikacji, czy wszystkie zasady są prawidłowo wdrożone i przestrzegane organizacja trzyma odpowiedni poziom. Dodatkowym atutem jest szybkie identyfikowanie obszarów wymagających poprawy, co znacznie ułatwia i przyspiesza rozwój firmy.

W przedsiębiorstwach, które prowadzą działalność związaną z produkcją i dystrybucją żywności najważniejszym systemem certyfikowanym jest HACCP. Stosowanie zasad Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W tym artykule zostanie opisane, jak należy przygotowywać  i przeprowadzać audyt wewnętrzny tego systemu.

Planowanie audytu HACCP

Planowaniem i przeprowadzaniem audytu wewnętrznego w firmie zajmuje się odpowiednio przeszkolony audytor HACCP. (http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/h02-audytor-wewnetrzny-haccp/      ). Prace kontrolne powinny zostać zaplanowane i rozpisane na dłuższy okres czasu, np. cały rok. Harmonogram dla wybranego okresu powinien zawierać poszczególne etapy, które będą składały się na całkowity przegląd systemu. Złożoność programu zależy przede wszystkim od wielkości organizacji, profilu działalności, czy stopnia skomplikowania procesów. Planując audyt trzeba też wziąć pod uwagę zasoby personalne, czasowe i finansowe przedsiębiorstwa. Każdy etap audytu powinien mieć wyraźnie określony zakres, cel oraz kryteria. Warto pamiętać, że zakres rozpatrujemy tutaj nie tylko jako fizyczny obszar, ale też wykaz procesów, które będą kontrolowane oraz ramy czasowe. Natomiast kryteriami audytu są wszelkie dokumenty, które będą stanowić punkt odniesienia w trakcie audytu. Może to być np. opis polityki firmy, procedury, czy wymagania wynikające z zasad systemu. Podczas kontroli audytor będzie oceniał, czy działalność przedsiębiorstwa jest zgodna z tymi wytycznymi, czy też nie. 

Metody przeprowadzania audytu

Funkcjonowanie systemu HACCP można zweryfikować przy użyciu różnych metod. Przede wszystkim należy zrobić przegląd dokumentacji systemowej. Konieczna jest też obserwacja stanowisk pracy i zachowań personelu pod kątem zachowania czystości i higieny. Kolejny element to przeprowadzanie wywiadów bezpośrednich, czyli rozmowy z pracownikami. Bardzo ważna jest także analiza losowo wybranej żywności.



    Data: 2017-04-06



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »
Ważna rola witaminy D w budowaniu odporności
Witaminą kojarzoną z budowaniem odporności organizmu jest witamina C, ale rola witaminy D jest nie mniej ważna. Kiedy więc lato zaczyna przechodzić w jesień, warto zadbać o prawidłową podaż nie tylko witaminy C, ale też niedocenianej witaminy D, bez której trudno jest zapewnić sobie zdrowie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: MiniMili.pl | Hell Office | Opycha.pl | Mostek w kuchni | ACT-Natural |