Informacje - Praca

Audyt systemu HACCP

Każdy system certyfikowany powinien być regularnie kontrolowany, aby działał sprawnie. Dzięki weryfikacji, czy wszystkie zasady są prawidłowo wdrożone i przestrzegane organizacja trzyma odpowiedni poziom. Dodatkowym atutem jest szybkie identyfikowanie obszarów wymagających poprawy, co znacznie ułatwia i przyspiesza rozwój firmy.

W przedsiębiorstwach, które prowadzą działalność związaną z produkcją i dystrybucją żywności najważniejszym systemem certyfikowanym jest HACCP. Stosowanie zasad Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W tym artykule zostanie opisane, jak należy przygotowywać  i przeprowadzać audyt wewnętrzny tego systemu.

Planowanie audytu HACCP

Planowaniem i przeprowadzaniem audytu wewnętrznego w firmie zajmuje się odpowiednio przeszkolony audytor HACCP. (http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/h02-audytor-wewnetrzny-haccp/      ). Prace kontrolne powinny zostać zaplanowane i rozpisane na dłuższy okres czasu, np. cały rok. Harmonogram dla wybranego okresu powinien zawierać poszczególne etapy, które będą składały się na całkowity przegląd systemu. Złożoność programu zależy przede wszystkim od wielkości organizacji, profilu działalności, czy stopnia skomplikowania procesów. Planując audyt trzeba też wziąć pod uwagę zasoby personalne, czasowe i finansowe przedsiębiorstwa. Każdy etap audytu powinien mieć wyraźnie określony zakres, cel oraz kryteria. Warto pamiętać, że zakres rozpatrujemy tutaj nie tylko jako fizyczny obszar, ale też wykaz procesów, które będą kontrolowane oraz ramy czasowe. Natomiast kryteriami audytu są wszelkie dokumenty, które będą stanowić punkt odniesienia w trakcie audytu. Może to być np. opis polityki firmy, procedury, czy wymagania wynikające z zasad systemu. Podczas kontroli audytor będzie oceniał, czy działalność przedsiębiorstwa jest zgodna z tymi wytycznymi, czy też nie. 

Metody przeprowadzania audytu

Funkcjonowanie systemu HACCP można zweryfikować przy użyciu różnych metod. Przede wszystkim należy zrobić przegląd dokumentacji systemowej. Konieczna jest też obserwacja stanowisk pracy i zachowań personelu pod kątem zachowania czystości i higieny. Kolejny element to przeprowadzanie wywiadów bezpośrednich, czyli rozmowy z pracownikami. Bardzo ważna jest także analiza losowo wybranej żywności.



    Data: 2017-04-06



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Dieta pomocna w walce z chorobami nowotworowymi
Choroby nowotworowe są ogromnym problemem w społeczeństwach rozwiniętych. Na raka z roku na rok zapada coraz więcej ludzi. Do tego stanu przyczynia się między innymi zanieczyszczenie środowiska, a także charakterystyczna, złożona z wysoko przetworzonych produktów dieta. więcej »
Leczenie niepłodności - co warto wiedzieć?
Pary borykające się z problemem niepłodności na początku są zdezorientowane, podobnie zresztą, jak bliskie im osoby. Jak wygląda leczenie tej przypadłości, gdzie się udać i co warto wiedzieć - o tym właśnie piszemy w naszym artykule, zapraszamy do jego lektury. więcej »
Ramki na zdjęcia to ważny element Twojego domu!
Fotografia to bardzo ważna dziedzina sztuki, która obcuje niemal z każdym z nas. Upamiętnia wspaniałe chwile z naszego życia oraz wyjątkowe osoby, którymi się otaczamy. Zbiór rodzinnych fotografii znajduje się chyba w każdym domu. Wyjątkowe z nich zasługują na wyróżnienie i ustawienie ich w widocznym miejscu. W tym celu warto wybrać odpowiednie ramki na zdjęcia, które uhonorują fotografię i nadadzą jej wzniosłego charakteru. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Kosą po patelni | Sportera Fitness | Okiem Blondynki | Opycha.pl | Hell Office |