Informacje - Porady

Odwiedź egzotyczną Tajlandię

Każdy powinien choćby raz w życiu pojechać na „wycieczkę życia”, którą wspominać będzie przez lata. Oferty biur podróży kuszą wyjazdami do rozmaitych egzotycznych lokacji, często jednak są to propozycje ponad możliwości finansowe turysty. A może by tak zorganizować sobie w prosty sposób wycieczkę do Tajlandii? Będzie to kosztować mniej niż w przypadku wyprawy z biurem, a ponadto otrzymasz całkowicie wolną rękę na miejscu. Od czego zacząć?

Jak dostać się na lotnisko w Bangkoku?

Oczywiście najszybszy sposób na trafienie do Tajlandii to lot samolotem. Można zdecydować się na lot z Warszawy do Bangkoku lub też z innego miasta Polski mającego port lotniczy, pamiętaj jednak, że nie istnieją bezpośrednie loty do Tajlandii i zanim zobaczysz lotnisko w Bangkoku, czeka Cię po drodze przynajmniej jedna przesiadka. Czas całej podróży to przeciętnie ok. 16 godzin, a różni się on w zależności od tego, jak długo czeka się na przesiadkę na lotnisku pośrednim. Najszybszy możliwy lot trwa zaledwie 12 godzin – samolot z Warszawy leci dwie godziny do Kijowa, tam po godzinie przesiadka do drugiej maszyny, która po dziewięciu kolejnych osiąga lotnisko w Bangkoku. Dzięki tak sprawnym połączeniom możesz dotrzeć do tego egzotycznego kraju w rozsądnym czasie, mimo że bezpośrednie loty do Tajlandii nie są prowadzone. Znajdziesz je na stronach serwisu Fru.pl, który gromadzi informacje o wszystkich połączeniach wraz z ich szczegółowym rozpisaniem.

Jak przygotować się do podróży?

Tajlandia leży w innym klimacie niż Polska, więc przed wlotem należy się odpowiednio przygotować do podróży. Działania profilaktyczne wykonać na 4-6 tygodni przed planowaną podróżą, a są to: szczepienia przeciw wirusowemu zapalaniu wątroby typu A i B, a także przeciwko durowi brzusznemu. Jeśli będzie się odwiedzać zalesione rejony wiejskie przy granicy z Kambodżą, Laosem i Birmą, wówczas trzeba zaopatrzyć w leki przeciwko malarii. Od dnia 11 sierpnia 2011 posiadacze polskich paszportów mogą podróżować do Tajlandii w celach turystycznych do 30 dni pobytu bez konieczności ubiegania się o wizę. Gdy pobyt będzie przekraczał 30 dni bądź cel wizyty będzie inny niż turystyczny należy ubiegać się o wizę w Ambasadzie / Konsulacie Generalnym Królestwa Tajlandii. Podróżując bez wizy potrzebujesz paszportu ważnego minimum 6 miesięcy w momencie wjazdu, biletów potwierdzających opuszczenie terytorium Tajlandii w ciągu 30 dni oraz środki finansowe na pobyt (10.000 Baht/osoba, 20.000 Baht/rodzina).

Co zwiedzać?

Tajlandia słynie z licznych zabytków światowej klasy, a także niezwykłych miejsc na terenie całego kraju. Aby ustalić samodzielny plan wycieczki, warto poświęcić nieco czasu i znaleźć niezbędne informacje na ten temat na specjalistycznych stronach w sieci. Dzięki temu można ustalić sobie indywidualny program pobytu w tym niezwykłym kraju.



    Data: 2017-02-02



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Lampa stojąca – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Poszukujesz lampy stojącej do swojego salonu? A może chcesz wybrać coś do sypialni? więcej »
USG – czas odkryć jego tajemnice
Czy wiesz w jakich okolicznościach powstał ultrasonograf? W jaki sposób są przeprowadzane badania za jego pośrednictwem? No i przede wszystkim, dlaczego badania są tak precyzyjne, a ich przeprowadzenie bezpieczne. więcej »
3 przepisy na dania robione blenderem
Niespecjalnie lubisz gotować, ale potrzebujesz obiadów do pracy? A może zależy Ci na szybkim przygotowaniu posiłków? Zrezygnuj z gotowych zestawów obiadowych lub kalorycznych i niezdrowych fast foodów! Poznaj przepisy na obiady i przekąski, które można przyrządzić za pomocą blendera – elektrycznego urządzenia kuchennego do miksowania i mieszania. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Mostek w kuchni | DueCappucci | Hell Office | Opycha.pl | Czarna na zakręcie |